Als je last hebt tijdens het stappen, lopen, sporten,… kortom tijdens het dagelijks functioneren, is het steeds nuttig om een biomechanische analyse te laten uitvoeren door een podoloog. Hierbij gaan we op zoek naar de oorzaak van je klachten. Die kunnen liggen bij de voet zelf maar ook aan hoger gelegen segmenten zoals de knieën, de heupen of de rug.

Wat houdt een biomechanische analyse nu juist in?

De aanpak bestaat uit 3 stappen :

Stap 1 : Maatafname

Stap 2 : Video analyse

Stap 3 : Zooltherapie

Biomechanische analyse in 3 stappen

 

Biomechanische analyse en

zooltherapie

 

Stap 1 : meten is weten

Maatafname

In deze fase vindt de anamnese plaats: een uitgebreid gesprek met de patiënt om zoveel mogelijk informatie te bekomen over klachten, persoonlijke achtergronden, activiteiten, vorige problemen of kwetsuren. Daarnaast maakt de podoloog een analyse van de schoenen die de patiënt in gebruik heeft. Op die manier komen ze te weten welk soort schoenen gedragen worden en hoe deze worden versleten. Tot slot voeren ze een klinisch onderzoek en biomechanische metingen uit. Meten is immers weten, en niet alleen het meten van de voet, maar ook van de heup en de knie is belangrijk.

Stap 2 : video

Video analyse

In de tweede stap gaan we een analyse doen van jouw stap en/of looppatroon. De manier waarop jij stapt en loopt wordt opgenomen met een highspeedcamera. Tijdens het bestuderen en analyseren van de beelden kijken we naar de beweging van jouw voeten en gaan we na of die beweging een invloed heeft op hoger gelegen segmenten zoals de knie, heup en rug.

Achteraf bekijken we samen de beelden zodat je helemaal mee bent. 

Stap 3 : zooltherapie

Zooltherapie

Indien er indicaties zijn om te starten met zooltherapie wordt er een 3D-voetafdruk genomen. Deze is een belaste voetafdruk die 3D-ingescand wordt en waarop de zolen ontworpen zullen worden. Zo zijn de zolen volledig op maat gemaakt.

Terugbetaling

Momenteel is er een gedeeltelijke terugbetaling voorzien voor podologische zolen.

Volgende mutualiteiten hebben een gedeeltelijke terugbetaling : 

  • Helan 50 euro/per paar, per jaar.
  • De Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen 30 euro/ per paar, per jaar, mits doktersvoorschrift!