Wat houdt een podologische voetverzorging nu juist in ?

Een basis voetverzorging bestaat uit het juist knippen van de nagels en het verwijderen van overtollig eelt en indien aanwezig ook clavi (ook wel likdoorns of eksterogen genoemd). Ook andere specifieke problemen zoals ingegroeide nagels, kalk- en schimmelnagels, loslatende nagels,… kunnen door een podoloog opgelost worden. Heb je diabetes, reuma of een andere chronische aandoening? Kom zeker eens langs voor een controle van jouw voeten en kom te weten hoe je het best jouw voeten verzorgt.

Wist je dat we in ons leven gemiddeld 7km per dag wandelen? Dit betekent dat we ongeveer 4 keer de aarde rondwandelen tijdens een mensenleven. Goed zorg dragen voor de voeten is dus de boodschap!

Keep your eyes on the stars and your feet on the ground

 

Podologische voetverzorging

Ingegroeide teennagels

 

De behandeling van ingegeroeide teennagels : afhankelijk van de situatie is het mogelijk om het stukje ingegroeide nagel te verwijderen. Nadien is het mogelijk om een nagelbeugel te plaatsen om verder ingroeiing te vermijden. Daarnaast wordt er ook knipadvies en schoenadvies gegeven.

 

 

nagelbeugel

Hamer- en klauwtenen

 

Hamer en klauwtenen worden vaak door elkaar gebruikt maar er is wel degelijk een verschil tussen beiden. Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen tweede en derde kootje gestrekt. Een klauwteen heeft daarbij nog een (over)strekking in het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje. (Zie afbeeldingen)

Deze afwijkingen kan voorkomen bij een of meerdere ‘kleine tenen’. Dit kan na verloop van tijd last geven aan de boven of onderkant van de teen. Ook is het mogelijk dat er na lang stappen pijn optreedt op de bal van de voet. Voor de behandeling verwijdert de podoloog het overtollige eelt op de tenen (omdat dit kan lijden tot de vorming van clavi ofwel eksterogen). Ook kan er een siliconeorthese op maat gemaakt worden om de druk op de tenen weg te nemen.

 

 

Hamerteen

Klauwteen

Kalk- en schimmelnagels

 

Een schimmelnagel (ook wel onychomycose genoemd) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. De behandeling bestaat uit het dunner frezen van de nagel en het geïnfecteerde deel zo veel mogelijk weg te halen. Om de schimmelnagel definitief te verwijderen gaat deze behandeling het best in combinatie met medicatie die voorgeschreven kan worden door een dermatoloog. De oorzaken van een schimmelnagel kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het treedt vaak op als bijwerking van andere medicatie of het niet goed drogen van de voeten na het wassen. Een kalknagel daarentegen is puur een verdikking van de nagel. Oorzaken kunnen zijn het dragen van te smalle of te kleine schoenen. Ook treedt dit vaak ook op als gevolg van ouderdom. De behandeling hiervan bestaat uit het dunner frezen van de nagels.

 

 

 

schimmelnagel

Onycholyse

 

Onycholyse betekent het loslaten van de nagel en het nagelbed. Dit kan gebeuren nadat de nagel een trauma heeft ondergaan, bijvoorbeeld nadat er iets op gevallen is of ergens tegen gestoten is. De behandeling bestaat eruit het losgelaten deel weg te knippen en een nieuwe nagel aan te bouwen. Een goede opvolging is belangrijk zodat we de nagel kunnen begeleiden zodanig dat hij niet ingroeit.